Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Stel geluk niet uit

door Carolina Bont

Laat de overtuiging los dat je pas gelukkig kunt zijn in de toekomst, als je iets zal kunnen doen, zult hebben of gedaan hebben. Dat idee loslaten maakt je gevoeliger voor geluk nu.

Geluk heeft veel te maken met de manier waarop je omgaat met jezelf en met je omgeving. De kunst van gelukkig zijn beoefen je door te accepteren wat je hebt, terwijl je ondertussen op de terreinen waar het mogelijk is, doorwerkt naar meer voldoening.

Dankbaarheid

Allerlei zaken als vanzelfsprekend gaan beschouwen is een van de grootste aanslagen op de kwaliteit van je leven. Het mooie is te vinden in de gewoonste dingen. Ondanks allerlei moeilijkheden is er vaak veel om dankbaar voor te zijn. Door Nu te leven in plaats van je enkel erop voor te bereiden, geef je geluk meer kans.

Naar je intuïtie luisteren

Door goed op te letten op wat er op dit moment gebeurt, hoe je je voelt, hoe de mensen om je heen zich voelen, krijg je een beter inzicht in jezelf, in je relaties en in alles wat je meemaakt. Je gaat daardoor betere beslissingen nemen over waar je je tijd, energie, talenten en gevoelens in wilt investeren. Je vermogen om naar je intuitie te luisteren, verdiept zich.

Ruimte maken voor plezier en voldoening

Heb je genoeg plezier en voldoening in je leven? We hebben plezier nodig om in evenwicht te zijn. Plezier en avontuur hoeven niet duur te zijn, je hebt er echter wel wat verbeeldingskracht en creativiteit voor nodig. Geef jezelf voldoende de ruimte om plezier te maken, op verkenning te gaan, en in fijn gezelschap te verkeren.

Waarom we kwetsbaarheid nodig hebben

Realiseer je dat je ook een gelukkig mens bent wanneer je verdriet kunt voelen Als je niet in contact durft te staan met je kwetsbaarheid is het lastig om relaties op te bouwen. Twijfel en onzekerheid heb je nodig om te groeien. De bekende filosofe Martha Nussbaum schrijft “Het is juist ook de kwetsbaarheid van mensen die hun leven uniek en waardevol maakt. Al te krampachtige pogingen om aan verdriet te ontkomen, vernietigen uiteindelijk ons vermogen om geluk te ervaren”.

Je kwetsbaarheid betekent jezelf accepteren; het hele imperfecte plaatje met al je onzekerheden. Het betekent weten dat je genoeg bent zoals je bent, dat je het waard bent om van te houden.

Bewust stilstaan bij gelukkige momenten

Om te leren meer stil te staan bij gelukkige momenten kun je een geluksdagboek bijhouden. Uit een onderzoek waarin aan de deelnemers werd gevraagd om een geluk’s dagboek bij te houden, bleek dat de mensen die dat goed bijhielden zich duidelijker gelukkiger en positiever voelden dan degenen die geen dagboek bijhielden. Zo kun je heel gemakkelijk je aandacht op geluk richten en je kansen daarop vergroten.

Geluk’s dagboek

Je zou in je dagboek de volgende vraag kunnen beantwoorden:

Wat zijn vandaag de dingen waar ik blij, dankbaar of gelukkig om ben? Verder kun je bijvoorbeeld nog vragen: Wat deed ik goed vandaag? Wat doe ik om positieve veranderingen door te voeren? Hoe investeerde ik vandaag in een gelukkiger leven?

Stel gelukkig zijn niet uit tot je je doelen hebt bereikt. Geluk is in het ogenblik.

Boekentips:

Het Geluk Project – Een Gelukkiger Leven Binnen 12 Maanden – Gretchen Rubin

Pluk Het Geluk! – Alles over het zoeken en vinden van het geluk – Maarten C. Berg

De maakbaarheid van het geluk – Een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven – Sonja Lyubomirsky

Gelukkig Zijn Kun Je Leren – Martin Seligman

What You Can Change…and What You Can’t – Martin Seligman

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: