Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Het effect van het journaal

door Carolina Bont

‘De heftige dingen die in het nieuws voorbij komen blijven vaak lang in mijn systeem hangen. Pas de laatste tijd heb ik in de gaten hoe het mijn stemming naar beneden haalt. Wat kan ik hieraan doen?’

Elke dag, ieder uur het journaal. Hoe vaak kijk of luister jij naar het nieuws? Begin en eindig je er je dag mee? Of doseer je het? Als je niet bewust keuzes maakt kun je er meerdere keren op een dag mee geconfronteerd worden. Voor veel mensen is dat belastend: bewust of onbewust blijven allerlei sombere boodschappen hangen en die werken door. Er kan een onveilig en moedeloos gevoel ontstaan. Vaak weet je dan niet eens meer waar het vandaan komt. Hoe blijf je op de hoogte, maar kun je dit effect ervan wat meer buiten je houden?

nos_journaal_ned2_2009a

Wij krijgen in een week soms meer informatie dan een mens in de middeleeuwen in een heel leven. Wil je dus in evenwicht blijven, dan is het belangrijk om een grens te stellen aan alle informatie die op je af komt. In deze tijd waarin constant de ellende van de hele wereld onze huiskamer binnenkomt, moeten we meer dan ooit leren situaties die we niet in de hand hebben, los te laten. Het is bijna een soort van verslaving geworden om continu op de hoogte te blijven.

De voorkeur van de media voor sensatie en geweld zorgt bovendien voor een selectieve weergave van de toestand op deze wereld. Bij nieuwsuitzendingen ligt de overgrote nadruk op tragedies. In plaats van onszelf voortdurend bang of verdrietig te maken zouden wij onszelf ook kunnen inspireren door meer ruimte te maken voor bemoedigende berichten en beelden. Mensen die elkaar helpen en landen die op een positieve manier samenwerken verdienen net zo goed de aandacht. We realiseren ons vaak veel te weinig hoe destructief de uitwerking is van deze presentaties op ons wereldbeeld en onze geestelijke toestand.

Het gaat hierbij natuurlijk niet om onverschilligheid: er is nog een hoop te verbeteren in deze wereld. Lever vooral een goede bijdrage als je ziet dat je iets kunt doen. Iets constructiefs doen voorkomt ook dat je constant een gevoel van onmacht hebt. Kies iets waar jij je betrokken bij voelt en vertrouw erop dat andere mensen zich geroepen voelen om te helpen bij zaken waar jij geen tijd voor hebt. En laat vooral het gevoel los dat je de problemen van de hele wereld op moet lossen.

Wanneer je uit balans raakt doordat je teveel bezig bent met alles wat er in de wereld speelt, zul je niets kunnen doen voor jezelf en anderen. Als je het journaal wel wilt zien, let dan op wat een geschikt moment is voor jou en bijvoorbeeld niet voordat je gaat slapen.

Het is makkelijker om heftige berichten buiten je systeem te houden als je zorgt voor een goed contact met je lichaam door rustig adem te halen en je schouders te ontspannen. Kijk ook eens hoe het gaat wanneer je jezelf in gedachten omringt met helende energie.

Concentreer je na het nieuws te hebben gezien op je ademhaling en grond jezelf in het hier en nu, waardoor je je gedachten tot rust brengt. Neem even een moment om alle informatie en beelden weer los te laten. Bescherm je energieveld vanuit je innerlijke kracht. Hoe meer je jezelf daarmee verbindt, hoe meer je een gevoel van veiligheid, vertrouwen en vervulling zult ervaren. Duurzame oplossingen van onze sociale problemen hangen ook af van een vergroot persoonlijk bewustzijn. Aangezien we allemaal een deel zijn van het geheel, zal elk individueel helingswerk een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: